SZEPTEMBER! KUTATÓK ÉJSZAKÁJA A RÉGÉSZETI PARKBAN

(2012. szeptember 28.)


2012. szeptember 28-án 18-21 óráig


Mottó: „Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi."
(Einstein)

A Régészeti Parkban ezen az éjszakáján a múzeum munkatársai segítségével bepillantást nyerhet a látogató a kutatók titokzatos világába.

A régész, a biológus kutatási területeivel és a restaurátor munkájával ismerkedhet az aki, ellátogat Százhalombattára.

Szeptember 28-án érdekes kísérletekkel, hihetetlen programokkal várják az érdeklődőket a legnagyobb tudományos ismeretterjesztő fesztiválon! Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló egész napos fesztivál célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése közérthetően. A Tempus Közalapítvány egyre bővülő partnerséggel együttműködve szervezi ezt a tudományos és egyben szórakoztató fesztivált. 


A tavalyi évben is nagy sikerrel vettek részt az alkalmi kutatóknak felcsapott gyermek és felnőtt látogatók. 


A szervezők az idén is sok szeretettel várnak kicsiket és nagyokat ezen az estén is a kutatók titokzatos világát bemutató utazásra.

www.kutatokejszakaja.hu

Sajtóközlemény

Pénteken ismét a Kutatók Éjszakája!


Szeptember negyedik péntek éjszakáján minden érdeklődőt várnak a legkülönbözőbb tudományágak képviselői, akik közérthetően és szórakoztató formában avatnak be a szakterületük titkaiba. Idén 27 városban közel hatvan helyszínen zajlanak majd kísérletek, előadások, kiállítások, intézmény bejárások, workshopok. A százhalombattai Régészeti Parkban is számos program közül válogathatnak a látogatók.

Ezen az éjszakán számos érdekességet megtudhatunk a minket körülvevő világról a tudomány segítségével. 2012-ben Százhalombatta városban elsősorban a régész, a biológus és a restaurátor tudomány érdekességeivel ismerkedhetünk meg közelebbről.


A százhalombattai Régészeti Parkban három kutató és előadó készül a hagyományosan különleges éjszakára. Tavaly minden programunkat nagy érdeklődés kísérte, a szervezők itt idén is nagy látogatószámra készülnek. Újdonsággal is készülünk: Életre keltett őskor - Kísérleti régészet, környezetrekonstrukció, pollenvadászat pollencsapdával - mikroszkóp alatt és a restaurátor a tárgyak gyógyítója várja az érdeklődőket. 


Következzen néhány további érdekesség az éjszakára is nyitva tartó intézményünk programjaiból! Programok, amiket nem hagyhatsz ki!
Séta egy régésszel a százhalombattai Régészeti Parkban megelevenített bronzkori és vaskori falvakban. A séta során megérthetjük, hogy hogyan lehetünk szemtanúi a több ezer évvel ezelőtt élt emberek mindennapjainak a 201 században. Azaz, hogy hogyan lesz az ásatások során előkerült leletekből és az ott tett megfigyelésekből őskori bemutatóhely. A főszereplők: Vicze Magdolna PhD múzeumigazgató, régész és T. Németh Gabriella régész.

A terület pollenmonitorozás célja a Parkban folytatott több mint 10 éves környezetrekonstrukciós munka eredményeinek nyomon követése és dokumentálása. Ehhez kapcsolódva ismerhetik meg a látogatók, mi is az a pollencsapda, és hogyan működik! Megtudhatják, hogyan fogjuk be a polleneket a levegőből, és milyen csodálatos látványt nyújtanak a mikroszkóp alatt! Mindezt Adi Zsuzsanna biológus segítségével ismerhetik meg.


Sokan szeretik gyerekek és felnőttek egyaránt a puzzle kirakójátékot. Vannak közöttünk olyan szerencsések, akik ezt nem csak szabadidejükben kikapcsolódásként, hanem szakmájukként űzik. Ilyen a restaurátor. Nekik köszönhetően kelnek újra életre a töredékes vagy sérült tárgyak. Ehhez a munkához nem csak türelem, hanem speciális érzék, tapasztalat és tudás szükséges. A Kutatók Éjszakáján személyesen találkozhat a múzeum restaurátorával, aki szakmájának sokoldalú területébe enged gyakorlati és elvi bepillantást, és válaszol a kérdésekre is Lakatosné  Pammer Gabriella restaurátor.


„A Kutatók Éjszakája évek óta garancia a minőségi ismeretterjesztésre és szórakozásra. Kollégáinkkal, harmadik alkalommal veszünk részt az eseményben. ” – mondja Dobos Ágnes a „Matrica” Múzeum és Régészeti Park menedzsere, sajtóreferense. „Nem kell előképzettség, elég a kíváncsiság: bárki felfedezheti, mit tartogat számára a Régészeti Parkban ez az izgalmas éjszaka.” – teszi hozzá. A rendezvény célja nem változott az elmúlt évek során: érdekes előadásokon, látványos bemutatókon keresztül a különböző tudományterületek és azok oktatói, kutatói mutatkoznak be a nagyközönségnek, kellemes és szórakoztató kikapcsolódást biztosítva számukra. Szeretettel várunk mindenkit!

www.kutatokejszakaja.hu
http://www.facebook.com/kutatokejszakaja

A Kutatók Éjszakája (Researchers’ Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa szerte megrendezett népszerű fesztivál. Az eseményt 2005 óta évente minden év szeptemberének negyedik péntekén rendezik, ez idén 2012. szeptember 28-ára esik. Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár hetedik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, és idén harmadízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is társszervezője az eseménynek.

Dobos Ágnes
T: 06 30 9966 045

Sajtóközlemény (pdf. verzió)

MEGHÍVÓ - PROGRAM

(pdf. verzió)
Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum