SZEZONNYITÓ A RÉGÉSZETI PARKBAN

(2009. április 24.)

Ünnepélyes Szezonnyitó a százhalombattai Régészeti Parkban
április 24-én ( pénteken) 12-17 óráig

Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma április 1-jétől fogadja a természetet kedvelő, történelem és a régészet iránt érdeklődő gyermekeket, felnőtteket. A Régészeti Park ünnepélyes Szezonnyitó rendezvényét az idei évtől hagyományteremtő céllal minden évben április harmadik péntekjén rendezik meg, és előtte megemlékeznek a „Matrica" Múzeumban a múzeumalapítókról.

Dr. Poroszlai Ildikó néhai múzeumigazgató, és Ferenczi Illés múzeumalapító emlékére Százhalombatta Város Önkormányzata emléktáblát állíttatott, melynek ünnepélyes avatására április 24-én 11 órakor kerül sor. Az emléktáblákat Vezér Mihály Polgármester avatja fel. Az emléktáblákat Bíró Lajos szobrászművész készítette, melyek a „Matrica" Múzeum homlokfalán került elhelyezésre.

A program a Régészetei Parkban folytatódik, ahol korabeli étel- és őskori lepény kóstolóval várják a vendégeket. 13 órakor az idegenvezető és kézműves foglalkozás vezető képzés végzős hallgatói részére az OKLEVELEK átadására kerül sor. 14.00-16.00 óráig „IDŐN ÁT, TÉREN ÁT..."címmel Interaktív séta pároknak, csoportoknak, csapatoknak. A résztvevők a séta keretében megismerkednek a Régészeti Park történetével, ezen belül a bronzkori emberek viseletével, a korabeli növényekkel, a különleges halomsírokkal. Kézműves foglalkozáson elsajátíthatják a bőrszütyő készítését, megtudhatják mitől voltak körmönfontak a vaskori emberek, búzát őrölhetnek őrlőkövön őskori módra, kerítést fonhatnak és tapaszthatnak. Mindehhez segítségül menetlevél helyett/ mellett családi sétálófüzetet kaphatnak. Akik sikeresen végigcsinálják, a feladatokat azok számára kiderül, milyen titkokat rejtenek az „őskori" házak, a kemencék és a különleges halomsírok. A városnak nevet adó halomsírok közül az egyik látogatható 2700 éves halomsírban hang- és fényeffektusokkal kísért többnyelvű ismeretterjesztő film segítségével ismerhetik meg a kor temetkezési szertartását. A sétát egyénileg és csapatban teljesítők jutalmat kapnak a program végén. A rendezvény ingyenes!

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk 
az emléktáblák ünnepélyes avatására a „Matrica" Múzeumba 
és a Szezonnyitó rendezvényre a Régészeti Parkba!

Meghívó (pdf verzió)


Dobos Ágnes
30+996-60-45

Legközelebbi rendezvényünkre május 17-én 10 órától 17 óráig kerül sor:
Családi Nap a Régészeti Parkban „Őslakosok Matricában"

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum