XII. CSALÁDI NAPOK — TEXTILKÍSÉRLETEK, VISELETTÖRTÉNET

(2008. szeptember 21.)

Szeptember 21-én (vasárnap) 10-17 óráig Családi Nap a százhalombattai Régészeti Parkban

Magyarország első őskori szabadtéri múzeumában különleges őskori környezetben várják a családokat és mindenkit, aki szereti a történelmet, a régészetet. Az idei évben a családi napokon az őskor különböző területeire kalandozhattak, mint a kísérleti régészet, az ősi építési módok, a régészet és a régészeti növénytan. Szeptember 21-én, igazi időutazáson vehetnek részt a látogatók, ahol megismerkedhetnek a Régészeti Parkban folyó egyedülálló textilkísérletekkel, az őskori kézműves technikákkal és a különleges viseletekkel a kőkortól a középkorig.


10 – 11 óráig elindulhatnak felfedezni a Régészeti Parkot, melyhez segítségül családi sétáló füzetet kapnak.

11 – 12.15 óra és 14.30 – 17 óra között a „Kézműves foglalkozáson” évezredes technikákat gyakorolhatnak. Megismerhetik fonalfestési kísérletet, fonhatnak orsógombbal, elsajátíthatják a körmönfonás technikáját, készíthetnek bőrszütyőt, melyre őskori motívumokat díszíthetnek pecsétlőzéssel. A délutáni foglalkozáson őskori ékszermásolatokat készíthetnek.

12.15 – 13 óráig a Térszínház előadásában mutatják be a „Mirkó királyfi bábos-muzsikás színjáték, kicsiknek és nagyoknak.

13 – 13.30 óráig az ételkóstolón Húsos ragut kínálnak Matius módra. Egész nap rekonstruált bronzkori kemencében sütött őskori lepényt kóstolhatnak.

13.30 – 14.30 óráig különleges Viselettörténeti bemutatóra kerül sor két részben. Az első részben az egyes régészeti korszakokra (kőkortól a középkorig) jellemző férfi és női viseleti darabokat mutatják be ZENÉS DIVATBEMUTATÓN az adott kort illusztráló zene kíséretében. A ruhák puszta látványán kívül kis ismertető segít eligazodni az alapanyagok, szövetek, színek, szabások, ékszerek és viselésük módja között. Az itt bemutatásra kerülő ruhadarabok ismert régészeti leletek alapján készültek, ilyen többek között a franchauseni nő, a hallstatti sóbányász vagy a hochdorfi fejedelem ruházata. Ezek a viseletek előfutárai annak a néhány éve elkezdett textil kísérlet-sorozatnak, aminek eredményeként az egyes őskori kultúrák ruházatát készítik el. A ruharekonstrukciókat a múzeum restaurátorának felügyeletével és aktív közreműködésével, valamint külsős kollégákkal valósítják meg. Ez a program évről évre gazdagodik egy-egy újabb, hitelesebb, nívósabb ruhadarabbal a szakma és a látogatók örömére. A második részben a Kisház Történelmi Értékmegőrző Egyesület fegyver és ruhabemutatóját láthatja a közönség. A programhoz kapcsolódóan megtekinthetik a tablókiállítást, mely kapcsolódik a nap témájához. A településnek nevet adó 2700 éves „százhalmok” közül megtekinthetik az egyik rekonstruált halomsírt.

A XII. Családi Napok rendezvénysorozata végéhez ér, mely jövő évben újabb témakörben folytatódik.

A szervezők igazi kalandra várják az érdeklődőket!

 

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum