Viselettörténeti családi Nap - Lehet kockás, csíkos,sima, földig érő, fodros, kurta

(2014. május 18.)

2014. május 18. (vasárnap) 10-17 óráig, régmúlt idő divatjával ismerkedhetnek azok, akik ellátogatnak Százhalombattára.

A Régészeti Park családi napján különleges eseményeként Magyarországon is egyedülálló zenés divatbemutatón mutatják be évezredek viseleteit a bronzkortól a középkorig!

Kézműves foglalkozások, tárlatvezetések korabeli ételkóstoló és lepénykóstoló!


Viselettörténet a 18 éves százhalombattai Régészeti Parkban!

  „Lehet kockás, csíkos, sima, földig érő, fodros, kurta…”

Május 18-án (vasárnap) 10-17 óráig, régmúlt idő divatjával ismerkedhetnek meg Százhalombattán az őskori parkban. A Magyarországon is egyedülálló „Divatbemutatón” felidézik a látogatóknak hogy mi volt a korabeli divat, az aktuális szokás, a trend. A zenés divatbemutatón felvonultatják évezredek viseleteit a bronzkortól a középkorig! Különleges életképekkel viszik közelebb a korszakokat azon belül egy-egy mesterség, fejedelem, harcos hétköznapi pillanatait is megelevenítik…A délelőtti és délutáni kézműves foglalkozáson a gyerekekkel együtt egy-egy kor babáit és viseleti darabját elkészíthetik a családok, de a textilekkel is megismerkedhetnek!

Délben a „Korabeli ételkóstolón” korabeli recept alapján készülő ízletes ételt kínálnak. Ebédre régi ízeket megidéző óhalstatti babtálat kóstolhatok őskori kemencében sütött lepénnyel.

          13 órától indul a „Lehet kockás, csíkos, sima, földig érő, fodros, kurta…” címmel a zenés viselettörténeti bemutató. Az egyes régészeti korszakokra jellemző férfi és női viseleti darabokat mutatják be „zenés divatbemutatón” az adott kort illusztráló zene kíséretében. A ruhák puszta látványán kívül kis ismertető segít eligazodni az alapanyagok, szövetek, színek, szabások, ékszerek, és viselésük módja között.  Az itt bemutatásra kerülő ruhadarabok ismert régészeti leletek alapján készültek, amelyek kollekciója évről évre bővül egy-egy újabb, hitelesebb, nívósabb ruhadarabbal a szakma és a látogatók örömére. A 2013-ban bemutatott Báté Dorka viselete is látható lesz, mellyel a látogatók találkozhatnak a „Matrica” Múzeum „695 éves Báté” című időszaki kiállításában.

A Régészeti Parkot vezetővel is megtekinthetik, így az őskorról megtudhatnak sok érdekességet! Egész nap a városnak nevet adó 2700 éves „százhalmok” közül megtekinthetik az egyik rekonstruált 2700 éves feltárt halomsírt, ahol a kor temetkezési szertartását ismerhetik meg. A családokat közös játékra hívják: megmutatják majd mivel és hogyan! Fejtörők, játékos totó a viseletekhez nyereményért, „tapintható memória”, ruhapróba... mindez közös örömért!

Igazi viselettörténeti utazás várja azokat, akik ellátogatnak az idei első családi napra a Régészeti Parkba!

Legközelebbi rendezvény: Június 15-én 10-17 óráig – Az elveszett ásatási vödör nyomában – Őskori régészkedő

                Dobos Ágnes 

 

MEGHÍVÓ (Pdf. verzió)
Sajtóanyag (Pdf. verzió)

Helyszín: Régészeti Park, Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u. 2.,  T: 06 23 350 537

Információ: 06 30 9966 045

E-mail: agnesdobos@matricamuzeum.hu,

Internet: www.matricamuzeum.hu; www.facebook.com/matricamuzeum


Régészeti Park

http://www.matricamuzeum.hu/regeszeti_park/latnivalok

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum